Radiátor üzemmódok

Fűtési vízzel üzemelő radiátorok

Ebben az esetben két szelep csatlakozik a radiátorhoz. Az első, az úgy nevezett előremenő ág, ezen keresztül jut a rendszerből a meleg víz a radiátorba, a második pedig a visszatérő ág, ahol a lehűlt víz visszatér a rendszerbe. Adott típusú radiátor fűtőteljesítménye az előremenő víz hőmérséklet, a visszatérő víz hőmérséklet, és a szobahőmérséklet függvénye. Illetve egyes felületek csökkentik a radiátor teljesítményét. A teljesítménycsökkenés mértéke 8-40% között változik, a pontos teljesítmények a katalógusból kiolvashatók.

Példa (Vitalo Bar fűtőteljesítménye):

Látható, hogy a szabvány szerint megadott fűtőteljesítmény 465 W. Ha a fűtővíz hőmérséklete alacsonyabb, a radiátor fűtőteljesítménye csökken.

Alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek

Szintén fűtési vízzel üzemelnek az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek de ezek esetében a fűtőteljesítmény már csak töredéke a névleges teljesítménynek. A padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtési rendszerek mind ilyenek, ezek jellemzően 35-40°C° körüli előremenő hőmérséklettel működnek. Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e ilyen rendszerekre a fürdőszoba radiátort csatlakoztatni. A válaszunk az, hogy ilyen rendszerekben az elektromos üzemű radiátor a legtöbb esetben ésszerűbb választás.

Beépített ventilátorral ellátott radiátorok

A radiátorba épített ventilátorok segítségével az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerek teljesítménye fokozható. Ilyen modell pl.: a Zehnder Stana Neo, a Zehnder Terraline Neo, és a Zehnder Nova Neo is.

Elektromos üzemű radiátorok

Az elektromos radiátorokba, a fűtési víz helyett egy speciális folyadék kerül, amit egy fűtőpatron melegít. Az ilyen modellek esetében mindössze a fűtőpatron dugvilláját kell a falon található gugaljba csatlakoztatni. Egyes típusokat szabad kábelvéggel szállítjuk. Fontos, hogy a telepítés során a helyiségekre vonatkozó építési előírásokat figyelembe kell venni, azaz a fűtőpatron elektromos védettségére oda kell figyelni a felszerelésnél. Ez azt jelenti, hogy a fröccsenő víz ellen védett berendezéseket (legalább IP X4 besorolás) közvetlen kád, és zuhanyzó mellé telepíteni tilos! (Ide vonatkozó szabvány: MSZ EN 60529:2015 és MSZ HD 60364-7-705). Szűkített választékban, de szinte az összes fürdőszoba radiátorunk elérhető elektromos változatban is.

Elektromos radiátorok szabályozása

Mivel ezek a radiátorok az elektromos hálózathoz csatlakoznak, így lehetőség nyílik komplexebb, elektronikus vezérlők használatára. A vezérlők az egyes típusokban eltérőek lehetnek, jellemzően az alacsonyabb árfekvésű modellek egyszerűbb, a magasabb árfekvésű radiátorok pedig fejlettebb szabályozási módokkal rendelkeznek. Két példa:

  • Klaro modellek esetén okostelefonnal vezérelhető Timermemo fűtőpatronnal szereltek, napi-heti programmal, időzítővel
  • Yucca modellek esetén Wivar-II fali kezelővel szereltek, okostelefonnal vezérelhető (Bluetooth), helyiséghőmérséklet szabályozott napi-heti programmal, több időtartamra állítható időzítővel

Vegyes üzemű radiátorok

Bizonyos modellek esetében lehetséges a korábban leírt két üzemmód kombinálása. Ezek a modellek csatlakoznak a fűtési rendszerhez, és elektromos fűtőpatronnal is fel vannak szerelve. Az ilyen típusok esetében, a szezonon kívül is lehetőség van a felfűtésére, törölközők szárítására. Az elektromos fűtőpatron a konkrét modellnél megadott teljesítménynek megfelelően a Zehnder kínálatából kiválasztható, vagy eleve beépített (pl. Metropolitan). Egyes modellek kialakításuknál fogva nem alkalmasak vegyes üzemmódra (pl. Vitalo).

Példa (Zehnder Zeta 800×500 típushoz hoz alkalmazható villamos fűtőpatron):

Az árlistában megtalálható, hogy adott modellhez milyen teljesítményű fűtőpatron alkalmazható.

Biztonsági figyelmeztetések vegyes üzem esetén

  • Sose szereljen a megadottnál nagyobb teljesítményű fűtőpatront a radiátorba
  • A radiátorban mindig feltöltöttnek kell lennie a fűtési rendszernyomáson
  • Gondoskodni kell a fűtési víz tágulásáról a nyári időszakban is, a radiátort soha ne zárja ki a fűtési rendszerből
  • A felszerelés helyének kijelölésekor figyelembe kell venni a biztonsági sávokat és a fűtőpatron villamos védettségét.
  • Vegyes üzemű radiátorok felszerelését mindig bízza szakemberre!

Vegyes üzemmódra alkalmas Zehnder radiátorok

Az árlista első lapjain megtalálja, hogy adott Zehnder modell alkalmas-e vegyes üzemre vagy sem.
A piktogramok segítségével tájékozódhat:

A fenti példák szerint:

  • Kizárólag fűtési rendszerre csatlakoztatható: Kazeane, Roda Spa Asym
  • Vegyes üzemre is alkalmas, beépített fűtőpatronnal: Quaro, Subway
  • Vegyes üzemre is alkalmas, többféle fűtőpatronnal: Universal
  • Rendelhető kizárólag elektromos üzemű változatban is: Quaro, Subway, Universal
You've just added this product to the cart: