5 tipp, hogy egyszerűen tudjon spórolni a fűtéssel!

5 tipp, hogy egyszerűen tudjon spórolni a fűtéssel!

A hideg közeledtével aktuális elgondolkodnunk lakásunk fűtésén, hiszen egyre hidegebbek már az éjszakák és egyre alacsonyabbak a napközbeni hőmérsékletek is. A fűtéssel kapcsolatban viszont sokakban az első energia számla érkezése után máris felmerül a kérdés: mégis hogyan tudnék úgy fűteni, hogy a költségeket a lehető legalacsonyabban tartsam?

Nyilvánvaló megoldás lehetne, hogy csökkentsük pár fokkal a ház hőmérsékletét, viszont hosszú távon nem mindenki érezné magát így komfortosan. A következő cikkünkben ezért összeszedtük azokat az általános érvényű trükköket, melyek segítségével nem kell egy fokkal sem alább adnia a kívánt hőmérsékletnél, mégis közben hőenergiát tud megspórolni.

Szellőztetés

A szellőztetést illetően sokan beleesnek abba a csapdába, hogy nem a szellőztetés technikájára koncentrálnak, hanem kizárólag időtartamára. Ez a hiba viszont télen hatalmas energia veszteséghez vezethet. Pedig a szellőztetés akkor a legjobb, ha egyszerre gyors és hatékony. Napi kétszer elég szellőztetnünk 5 perc erejéig, ha kereszthuzatot csinálunk, hiszen ennyi idő már elég ahhoz, hogy a friss levegő átvegye az elhasznált benti levegő helyét, viszont a falak és a bútorok még ne vegyék fel a kinti hideget. A friss levegő beengedése továbbá azért is fontos, mivel kisebb a páratartalma, így gyorsabban is fel tud melegedni kevesebb energiát felhasználva.

Hosszú távú költségmegtakarítást tervezve érdemes elgondokodni hővisszanyerős szellőztetőrendszer beszerzésén, hiszen ez a gép mindezt a folyamatot automatikusan végzi az év minden napján. Állandó jelleggel gazdálkodik a benti elhasznált levegő hőenergiájával, és ezt felhasználva – télen a fűtésre, nyáron a melegítésre – engedi be a megfelelő hőmérsékletet elért, friss levegőt.

Törölközőszárítás

Habár sokunknak egyértelmű a normál és a törölköző szárító radiátorok közötti lényeges különbség, sajnos a mindennapok során többen is hajlamosak nem rendeltetésszerűen használni ezeket az eszközöket. Nedves ruhákat csak és kizárólag törölközőszárító radiátoron szabad szárítani, mint amilyenek a Zehnder fürdőszobai modelljei is, mivel egy normál radiátor hiába szárítja meg a ruhadarabokat, a szobát ez idő alatt egyáltalán nem lesz képes hővel ellátni.

Hőingás kerülése

A hétköznapok során fontos, hogy ne kapcsoljuk le teljesen a fűtést napközben, mindössze pár fokkal vegyük csak visszább a hőmérsékletet. Ez azért fontos, mivel egy teljesen kihűlt légtér „újramelegítése” összességében sokkal több energiát fogyaszt, mint amikor hazaérve csak pár fokot kell emelni a fűtésen.

Egyes típusú radiátorok programozhatóságuknak köszönhetően szintén az energiatakarékosság jegyében működnek, így az energiafogyasztás is sokkal kiszámíthatóbbá válik. Ilyenek a Zehnder radiátorai is. Nagy előnyt jelenthet továbbá a beépített nyitott ablak érzékelő funkciójuk, hiszen ekkor lekapcsol a radiátor, és csak az ablak becsukása után tér vissza működéséhez.

Az ideális hő kialakítása és megtartása szintén kulcsfontosságú szempont amikor a fűtésről beszélünk. Amelyik helyiségeket nem használjuk olyan gyakran, ott érdemes lehet akár lejjebb venni a hőmérsékletet. Míg azokban a helyiségekben, ahol fontos, hogy tartósan meleg legyen, ott mindig zárt ajtók mellett fűtsünk, így gyorsabban és egyenletesebben tud felmelegedni a szoba, miközben a hőt sem engedjük kiszökni.

Napfény

A passzív házakhoz hasonlóan, a napenergia felhasználható bizonyos mértékben fűtés céljára. Ezt úgy érhetjük el télen, hogy ha süt a nap, akkor húzzuk félre a sötétítő függönyöket és a csukott ablakokon keresztül fogadhatjuk is a meleget. Éjjel viszont a megszerzett hő megtartása végett húzzuk le a redőnyöket, hiszen hőszigetelő funkciókat is ellátnak, így segítenek bent tartani a meleget.

Karbantartás

Érdemes bizonyos időközönként megvizsgálnia radiátora teljesítményét, hiszen hiába végzi el minden fűtés szezon alkalmával az esetlegesen szükséges légtelenítést, ha hibás a radiátor, akkor működtetésével csak az energiát pazarolja. A Zehnder radiátorok hangtalanul és zavartalanul – megfelelő választás esetén akár applikációs vezérelhetőség segítségével, távolról – működnek, továbbá minden termékünkre 5 év garanciát biztosítunk.

Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg a Zehnder megoldásait! Telefonszámunk: +36 30 815 2151, mail címünk pedig: info@premium-radiator.hu

Megosztás