Rosszul alszol? Lehetséges, hogy a hőmérséklettel van gond.

Rosszul alszol? Lehetséges, hogy a hőmérséklettel van gond.

Azt nem nehéz azonosítani, ha valaki rosszul alszik, azt már annál inkább, hogy ennek mi lehet az oka. A képlet sok összetevős, a stressztől kezdve az étrenden át a mozgáshiányig, ezer meg egy tényező befolyásolja a pihenést. Cikkünkben egy, a tél közeledtével kimondottan aktuális körülményt, a hálószoba hőmérsékletét vettük górcső alá.

A nyugodt alváshoz ideális hőmérséklet az évszakokkal együtt változik. Érdemes nyárra és télre külön beállítani a megfelelő hőfokot éjszakára, és gondoskodni annak egyenletességéről. Ráadásul a saját belső biológiai óránknak is megvan a maga ciklikussága, ami miatt könnyen lehet, hogy napközben egészen más hőfok mellett tudsz jóízűen álomba szenderülni. De mik a konkrét számok?

Ideális hőmérséklet alváshoz

Hazánk éghajlati viszonyai mellett az általában elfogadottnak tekintett ideális hőmérséklet 18-19 fok. Ez elsőre hűvösnek tűnhet, de az ennél melegebb hőfok már akkora mértékben eltér a téli időjárástól, hogy nyugtalanul aludhatunk tőle. A szervezetünk számára fontos, hogy ne legyen túlságosan nagy a hőingadozás egyetlen nap alatt. Ez a gyakorlatban annyi jelent, hogy 15 foknál lehetőleg ne legyen melegebb éjszaka mint nap folyamán odakint. Napközben persze érdemes a komfortérzetünknek megfelelően fűteni, követve a testünk hőmérséklet változását. Belső biológiai óránk hatására jellemzően délelőtt 10-től este 6-ig a legmelegebb a testhőnk. Az lefekvési időhöz közeledve ez süllyedni kezd, és éjjel 11-től hajnali 3-ig a legalacsonyabb. Arról, hogy az adott tér ideális befűtéséhez hogyan kell kiszámolni a szükséges teljesítményt, itt már írtunk bővebben is.

Programozható radiátorok a nyugodt alvásért

A Zehnder programozható radiátorainak segítségével sosem fogod elfelejteni beállítani az ideális hőfokot otthon, ugyanis ezek a modellek ezt elvégzik helyetted.

Most két ilyen radiátort is a figyelmedbe ajánlunk, ráadásul mindkét típus esetében extra funkcióként megjelenik a nyitva hagyott ablakok érzékelése. Ha valamiért elhúzódna a szellőztetés, nem fogod az utcát fűteni. A Zehnder Aura Tech és a Zehnder Fare Tech egyaránt lekapcsolja magát ilyen esetben. Az ablakok becsukása után pedig visszatér eredeti programjához.

Az otthoni szálló por is befolyásolhatja az alvásod minőségét, ezzel egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

 

Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg a Zehnder megoldásait! Telefonszámunk: +36 30 815 2151, mail címünk pedig: info@premium-radiator.hu

Megosztás