Honnan lehet tudni, mekkora radiátorra van szükség?

Honnan lehet tudni, mekkora radiátorra van szükség?

A megfelelő fűtőtest kiválasztása sokszor nem is olyan egyszerű feladat, mint az elsőre tűnik. Sokan vannak olyan korlátok közé szorítva, mint a méret, az üzemmód vagy a szín, így némiképp igazodni kell a külső adottságokhoz. Azonban a legtöbben az egyik legfontosabb tulajdonságot hagyják a fontossági sorrendjük végére, ami nem más mint a teljesítmény. Ennél nagyobb hibát nehezen lehet elkövetni, hiszen ha a radiátorunk nem megfelelő paraméterek mentén lett kiválasztva, akkor rengeteg nyűgöt képes okozni, így ennek minden körülmény között kiemelt prioritást kell szentelni.

Aktuális blogcikkünben bemutatjuk, hogyan lehet kiválasztani az otthonodba illő, megfelelő méretű radiátort, hogy az az adottságok figyelembe vételével mindig optimális teljesítményt nyújtson.

Az optimális teljesítmény meghatározása

A radiátor kiválasztása során, a már említett módon első legyen a radiátor teljesítményének kiválasztása, ugyanis ez határozza meg a hőleadási mutatót, valamint alapjaiban dönti el a radiátor méretét. Ennek a lépésnek mindenképp fordítsunk kellő figyelmet, ugyanis, ha a szükségesnél nagyobb teljesítményű radiátort választunk, akkor feleslegesen költünk magasabb vételáru modellre és legtöbbször a kelleténél több helyet is foglal. Amennyiben pedig alulbecsüljük a teljesítményt, akkor gyakori következmény a hőleadás csökkent mértéke, vagyis otthonunk alulfűtött lesz.

Elsődleges számításokat az adott helyiség alapterületéből és légköbméter adataiból tudunk végezni, így megkaphatjuk, hogy az adott szoba milyen teljesítmény mellett lesz felfűthető optimális körülmények között. Hagyományos, magas hőmérsékletű fűtésrendszer esetén a következő képlet nyújt megfelelő kiindulási pontot: alapterület x belmagasság x 40 = teljesítmény. Tehát egy 2,5 méter belmagasságú, 30 négyzetméteres szoba esetén egy kb 3000 W teljesítményű radiátor választása lenne ideális. Ez persze csak egy durvább becslési módszernek felel meg, hiszen ezt a számot rendkívül sok körülmény befolyásolhatja, így mindenképp érdemes szakemberhez fordulni az adottságok teljes körű felmérése érdekében. Munkatársaink a feltételek megismerésének függvényében pontosan kiszámítják a szükséges teljesítményt és annak megfelelő modelleket ajánlanak.

A méreten kívül mitől függ még az ár?

Az szabályszerűnek tekinthető, hogy a magasabb teljesímény nagyobb méretet is jelent, de hogyan aránylik ez a radiátorok árához? Ez a méreten kívül a bekötéstől is függ, és persze modellenként változik. Ahhoz hogy erről képet adjunk, kiválasztottunk két modellt a kínálatunkból, és egy táblázaton keresztül most megmutatjuk, hogy milyen teljesítményt, milyen bekötéssel, mennyiért vásárolható meg kínálatunkból. Az első választásunk a legnépszerűbb modellünk volt, a Zehnder Charleston. Ez nem csak hazánkban, hanem a Zehnder radiátorok kínálatának világviszonylatban is a vezető terméke. A második modell a szintén népszerű, de valamivel modernebb megjelenésű Zehnder Nova. Táblázatunkból látható, hogy mely méret milyen kivitelben, mekkora teljesítményre képes, mennyi helyet foglal, és mennyiért rendehető meg.

 

Táblázatunkat itt találod: táblázat PDF letölthető formában

Amennyiben ezeken túl, kedvezményesebb áru modellek is megfelelhetnek elképzeléseidnek, akkor kínálatunkban rengeteg további lehetőséget találsz.

 

Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg a Zehnder megoldásait! Telefonszámunk: +36 30 815 2151, mail címünk pedig: info@premium-radiator.hu

Megosztás