Egyetlen szabály, ami színharmóniát teremt bármelyik otthonban

Egyetlen szabály, ami színharmóniát teremt bármelyik otthonban

Mindannyian ízléses és nyugalmat árasztó otthonról álmodunk, melyet különféle módokon érhetünk el. A bútoroktól kezdve a világításon át számos tényező járul hozzá otthonunk harmóniájához. Viszont ha nem figyelünk eléggé előfordulhat, hogy kizárólag egy egy berendezési tárgy stílusára vagy formájára fókuszálunk és nem a szobában megvalósuló összképre koncentrálunk. Pedig a megfelelő színválasztás nélkül nem valósul meg az az összhang, mely otthonunk meghittségét eredményezi.

Ha követjük a színelmélet íratlan szabályait, akkor nem csak magabiztosabban és esztétikusabban rendezhetjük be otthonunkat, de hosszú távon harmóniát is teremthetünk.

A színelmélet működése

A színelmélet működése a színkör elemeinek megfelelő kombinálásán alapszik. Egy 12 osztású színkör esetén elsődleges, másodlagos, valamint harmadlagos színek helyezkednek el. Az elsődleges színek közé tartozó piros, sárga és kék keverésével jönnek létre a másodlagos színek: a narancs, a zöld, valamint a lila. Ha viszont kombinálunk egy elsődleges és egy másodlagost színt, akkor születnek meg a harmadlagos színek és azok árnyalatai. A színkör hangulatkeltő eszköznek tekinthető, viszont a szerencsekerékkel ellentétben nem a vak szerencse, hanem tudatos megfontolás után kerülnek ki a nyertes színek.

 

Az alapesetek közé tartozik az úgynevezett analóg színek használata, amikor is a színkörön egymás mellett található színeket társítjuk, így érve el dekoratív hatást. Komplementer színeknek nevezzük az átlósan, egymással szemben elhelyezkedő variánsokat. Ebben az esetben a színek egymást erősítik fel és teszik hangsúlyosabbá, egyes esetekben akár vibráló hatást is keltenek. A triád színek egyenletesen, három színtávolságra helyezkednek el egymástól, így akár 4 triád kombinációt is tudunk képezni. Habár elsőre meghökkentőnek tűnhet 3 egymástól távol eső szín használata, mégis megfelelő mennyiségben alkalmazva a hideg és meleg árnyalatok alkotta kontrasztok kihasználásával bármelyik szobát képesek feldobni.

 

A színelmélet működése

A pirostól a sárgáig bezárólag meleg színek helyezkednek el a színkörön, míg a hideg színek közé a lilától a zöldig tartó árnyalatokat soroljuk. A hideg és a meleg színek eltérő érzelmeket váltanak ki az emberből, ezért fontos mindig az adott helyiség funkcióját szem előtt tartani a színválasztás során. A meleg tónusok habár élénkebb és vidámabb hangulatot teremtenek, képesek optikailag összenyomni a teret kis helyiség esetén. Ezzel szemben a hideg árnyalatok nyugalmat árasztanak miközben nagyobbnak mutatják a helyiséget.

Értelemszerűen az egymás mellett elhelyezkedő árnyalatok használata egyszerűnek tűnhet, mégis ajánlatos ismerni a rájuk vonatkozó szabályokat. 3 egymás melletti szín választása esetén – a harmonikus megjelenés jegyében – a leghalványabb szín viselkedik dominánsként, az annál kicsit élénkebb támogatja, a legerősebb pedig nyomatékosítja. A tökéletes egyensúly érdekében a lakberendezők előszeretettel alkalmazzák a 60-30-10-es arányt. Amennyiben 4 színt akarunk kombinálni, úgy célszerű 2 hideg és 2 meleg árnyalatot választani, valamint egyenlő arányban alkalmazni őket, hogy a helyiség összhangja tökéletes legyen.

Abban az esetben, ha 2 komplementer színt választunk mindenképp domináns színpárt kapunk, melyeket a túlzottan harsány benyomás elkerülése végett elegendő kisebb felületeken (akár székeken, lámpákon, párnákon), pusztán kiegészítőként használni.

A triád színek alkalmazása sokak számára talán elképzelhetetlennek tűnhet, mégis vidám, játékos és merész összhatást tud kelteni a hétköznapokban. Vegyük példának a kék színben pompázó Zehnder Roda Twist Spa Air radiátorunkat. Ha csak a piros, a narancssárga, valamint a sárgás zöldes arányalatok összehatását próbáljuk magunk elé képzelni a világos kék mellett, akkor egy zavaros kép tárul elénk. Viszont ha megfelelő mennyiségben használjuk, a triád színű kiegészítők tökéletes és különleges elemeivé válhatnak otthonunknak.

Ha Ön is szeretne némi színt csempészni otthonába, bátran ajánljuk Zehnder radiátorainkat, melyek egyedi igényekhez igazodva közel 50 árnyalatban érhetők el.

 

Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg a Zehnder megoldásait! Telefonszámunk: +36 30 815 2151, mail címünk pedig: info@premium-radiator.hu

Megosztás