Elektromos, vegyes üzemű, vagy központi fűtésű radiátor? Hogyan válasszunk?

Elektromos, vegyes üzemű, vagy központi fűtésű radiátor? Hogyan válasszunk?

Az építkezés, vagy felújítás során felmerülő kérdések tipikusan bonyolultabbak, mint ahogy elsőre gondolnánk. Bejegyzésünk célja, hogy ebből a kérdéskörből megválaszoljon egyet. Egészen pontosan, hogy melyik fűtőtest lesz ideális az Ön számára.

Üzemeltetési szempontból jelenleg három fő kategória érhető el. Új radiátorunk működhet fűtési vízzel, tisztán elektromosan, illetve lehet vegyes üzemű is. Mindhárom megoldás okkal született, megvannak a maga előnyei, és ezzel együtt a javasolt felhasználási területei is. Ez egyébként nem feltétlenül kapcsolódik a fűtőtest megjelenéséhez, példának okáért a Zehnder KAZEANE mindhárom kivitelben elérhető.

Fűtési vízzel üzemelő radiátorok

Ezek a legelterjedtebbek, hiszen széles körben sokáig nem is volt más elérhető megoldás. Ebben az esetben két szelep csatlakozik a radiátorhoz. Az első, az úgy nevezett előremenő ág, ezen keresztül jut a rendszerből a meleg víz a radiátorba, a második pedig a visszatérő ág, ahol a lehűlt víz visszatér a rendszerbe. Adott típusú radiátor fűtőteljesítménye az előremenő víz hőmérséklet, a visszatérő víz hőmérséklet, és a szobahőmérséklet függvénye. Ennek a konstrukciónak a legnagyobb előnye az egyszerűsége. Régen bevált megoldás, és ahol elérhető a központi fűtés, oda minden esetben beszerelhető. Azonban ez az egyszerűség egyben a hátránya is, hiszen az elektromos hálózattól való függetlenség a modern kényelmi megoldások hiányát is jelenti.

Elektromos üzemű radiátorok

Ahogy azt korábban, a fűtési vízzel üzemeltethető radiátoroknál már megjegyeztük: az elektromos hálózattal való összekapcsolás a modern kényelmi funkcióknak is kedvez. Ez modellenként eltérhet, de alapvetően a távvezérlés, és a programozhatóság lehetőségét foglalja magában. Bizonyos típusok esetében már mobilunkról is vezérelhetjük a működést, ráadásul az elektromos fűtőtestek jellemzően gyorsabban elérik a kívánt hőfokot is. Az elektromos radiátorokba, a fűtési víz helyett egy speciális folyadék kerül, amit egy fűtőpatron melegít. Az ilyen modellek esetében mindössze a fűtőpatron dugvilláját kell a falon található aljzatba csatlakoztatni. Fontos, hogy a telepítés során a helyiségekre vonatkozó építési előírásokat figyelembe kell venni, azaz a fűtőpatron elektromos védettségére oda kell figyelni a felszerelésnél. Ez azt jelenti, hogy a fröccsenő víz ellen védett berendezéseket közvetlen kád, és zuhanyzó mellé telepíteni tilos!

Vegyes üzemű radiátorok

Bizonyos modellek esetében lehetséges a korábban leírt két üzemmód kombinálása. Ezek a modellek csatlakoznak a fűtési rendszerhez, és elektromos fűtőpatronnal is fel vannak szerelve. Az ilyen típusok esetében, a szezonon kívül is lehetőség van a felfűtésére, törölközők szárítására, hiszen az elektromos hálózat segítségével a fűtőpatron ilyenkor is képes felmelegíteni a szerkezetet.

A Zehnder KAZEANE is választható ilyen vegyes kivitelben, ez teszi igazán tökéletessé a fürdőszobában, hiszen így nyáron sem fogad majd senkit nedves törülköző. A radiátor kialakítása egyébként egyszerre funkcionális, azaz könnyen elférnek rajta a törülközők, illetve modern megjelenésű is, ez utóbbira a 2018-ban elnyert Red Dot Designe díj a garancia. Tekintse meg élőben is a Premium-radiator.hu bemutatótermében!


Töltse le katalógusunkat

Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg a Zehnder megoldásait! Telefonszámunk: +36 30 815 2151, mail címünk pedig: info@premium-radiator.hu

Megosztás