Hogyan válasszunk jól radiátort?

Hogyan válasszunk jól radiátort?

Sokan a fütőtestek kiválasztását egyszerűnek gondolják, egészen addig, amíg nem kerülnek olyan helyzetbe, hogy maguk is radiátort vásároljanak építkezés vagy házfelújítás során. Ekkor szembesülhetünk azzal, hogy valójában mennyi mindenre kell odafigyelni annak érdekében, hogy még a leghidegebb téli napon is fel lehessen felfűteni a helyiséget, de mégse válasszunk szükségtelenül nagy teljesítményű fűtőtestet, mellyel csak pénzt és energiát pazarolnánk.

Pedig a megfelelő radiátor kiválasztásának nem kell bonyolultnak lennie, ha tudjuk mire figyeljünk oda. Ennek érdekében cikkünkben összeszedtük azokat a támpontokat, melyek segítséget nyújtanak a megfelelő radiátor kiválasztása során, így évek múlva sem fogja megbánni döntését.

Hova helyezzük a radiátort?

Amennyiben újonnan építkezik, tervezze meg a radiátor helyét pontosan úgy, ahogy azt a háztartási gépek, aljzatok és kapcsolók esetén is teszi. Felújítás során jellemzően némi kötöttség mellett kell döntést hozni, de ha pár tényezőt szemmel tartunk, hatékony tud működni fűtési rendszerünk. A radiátor elhelyezése lehetőleg az ablak alatt legyen a levegő könnyebb áramlása miatt, valamint ne kerüljön bútor vagy egyéb tárgyak közvetlen közelébe. Ideálisan 5 cm távolság tartása már megfelelő, függöny esetén az anyag minimum 5-10 cm-rel a radiátor felett végződjön. Abban az esetben, ha egynél több radiátor kerül a helyiségbe, akkor a nagyobb hatékonyság érdekében érdemes őket egymással szemben vagy átlósan elhelyezni.

Habár a radiátor a szoba kötelező eleme, ettől még nem kell átlagosnak lennie. Bátran személyre szabhatjuk a fűtőtestet mind a stílust, mind a színvilágot illetően, annak érdekében, hogy minél jobban harmonizáljon a helyiséggel, így akár szobánk díszévé is könnyedén válhat.

Mekkora teljesítményre lesz szükségem?

Ahhoz, hogy a megfelelő teljesítményű radiátorok közül megkezdhessük a válogatást, először is tisztában kell lenni, mekkora lesz a helyiség hőigénye. Ennek meghatározása sajnos nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, hiszen a hőszigeteléstől kezdve, a szoba tájolásán át sok minden befolyásolhatja becslésünket. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban 40 Watt/m3 hőigénnyel számolunk, ugyanis ez az érték egyezik meg nagyságrendileg egy átlagos szigetelésű családi ház átlagos helyiségének a hőigényével.

Első lépésben ki kell számolnunk a szobában lévő levegő térfogatát, melyet fel szeretnénk majd melegíteni. Ezt könnyedén megkapjuk, ha a helyiség alapterületét beszorozzuk a szoba magasságával. A szoba hőigényét a továbbiakban pedig úgy kapjuk meg, ha a kapott értéket megszorozzuk az 1 m3-ként szükséges hőigénnyel, esetünkben a 40-nel. A számítást elvégezve egy 3 méter belmagasságú, 25 nm-es nappali esetén láthatjuk, hogy egy 3000 W hő leadására képes berendezésre lesz szükségünk a szoba felfűtéséhez.

Habár a számítás egyszerűnek tűnhet, sajnálatos módon a való életben rengeteg befolyásoló tényező van, melyet ha figyelmen kívül hagyunk vagy esetleg rosszul mérünk fel, akkor hosszú távon megbosszulja magát. Ha alábecsüljük a hőigényt, akkor olyan radiátort választunk majd, ami nem lesz képes rendesen felfűteni szobánkat, míg ha túlbecsüljük, akkor feleslegesen többet fizetünk érte. A radiátor fűtőteljesítményét meghatározza a fűtővíz hőmérsékletének előremenő és visszatérő értéke is. Kondenzációs kazánok esetén az ajánlott maximális hőmérséklet 50°C. Ennek elkerülése érdekében az Airzone kollágái egészen a hőigény kiszámításától kezdve a rendelkezésére állnak, így biztosra mehet, hogy télen sem marad meleg nélkül. Mindezen túl segítséget nyújtunk a megfelelő modell megtalálásában, beüzemelésében és karbantártásában is.

Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg a Zehnder megoldásait! Telefonszámunk: +36 30 815 2151, mail címünk pedig: info@premium-radiator.hu

Megosztás