Miben mások az olajradiátorok?

Miben mások az olajradiátorok?

Az otthoni komfort érzetünket sok minden befolyásolja. Az évnek ebben a szakában talán a kerti bútorokra, vagy a légkondicionálóra gondolunk elsőként, de ahogy egyre hűvösebbé válnak a napok hamarosan a fűtőtestek felé fordul majd a figyelmünk. Az őszhöz közeledve már mindössze pár fok hőmérséklet csökkenés is elég ahhoz, hogy egy-egy szürke hétköznapon az otthon megszokott melegét a diszkomfort érzete váltsa fel.

Ha a központi fűtést nem szeretné még bekapcsolni vagy magasabb hőmérsékletre állítani, akkor az olajradiátor segíthet problémájának orvoslásában. Cikkünkben összegyűjtöttük az olajradiátorok legfontosabb jellemzőit és funkcióit, mellyel otthona kényelmét támogatni tudják.

Hogyan működik?

Az olajradiátor hasonló megjelenéssel bír, mint a hagyományos társai, de működésében mégis más. Az olajradiátor villamosenergia segítségével melegíti fel az olajat a radiátor belsejében, tehát képes saját belső fűtőeleme segítségével felhevíteni a benne lévő folyadékot. Ellentétben a központi fűtéses radiátorokkal, ezeket nem kell egy csőrendszerre kötni, már feltöltve érkeznek, csak elektromos áramra van szükségük.

Az elektromos radiátor nagy energiahatékonysággal dolgozik: a felhasznált energia akár 85-95%-át is képes hasznosítani. Rövid idő alatt tud felmelegedni és kialakításának köszönhetően még a kikapcsolást követően is képes a tárolt hő leadására.

Biztonság és kényelem

Az olajradiátorban található fűtőolaj ellenáll az égésnek és a robbanásnak, valamint nem bocsát ki szén-monoxidot sem, így a fűtőtestek egy nagyon biztonságos formájáról van szó. A fűtőolaj működés során nem szorul utántöltésre, nem termel koszt, kormot, zajt és kellemetlen szagokat, így nem csak rengeteg energiát, de bosszúságot is megspórol nekünk. Mivel az olajradiátorok kevés alkatrészből állnak, ezért a meghibásodásnak is csökken az esélye. A legtöbb gyártó jellemzően 10 évre ad garanciát, de az átlagos élettartamuk akár 15-20 év is lehet, tehát nem kell félnünk, hogy pár évente cserére szorulnának.

Hogy használjuk őket?

Az olajradiátorokról valószínűleg a kis kerekes modellekre asszociálnak az emberek, pedig olyan teljes értékű darabok is elérhetőek, mint például a Zehnder Roda Twist Spa Air. De ha még ez sem lehet akadály, hogy valaki ilyen készülékekkel fűtse otthonát, akkor miért nem cserélték már le az összes fűtési vízzel üzemelő modellt? A válasz az üzemeltetés költségeiből fakad. Egy elektromos radiátor működtetése egyszerűen többe kerül. Kombinálni érdemes őket “hagyományos” társaikkal. Olyan helyiségek fűtéséhez jó választás, ahol gyorsan fel kell melegíteni a levegőt. Példának okáért ilyen lehet télen a fürdőszoba.

Azoknak, akik még ezek után sem tudnak dönteni, a vegyes üzemű radiátorokat ajánljuk: Ezek olyan készülékek, amelyeknél kiválasztható, hogy éppen melyik üzemmódban szeretnénk őket használni. Tehát van egy olajradiátor részük, de képesek a fűtési vízzel való üzemelésre is. Érdemes figyelembe venni, hogy ezeket a modelleket nem csak az elektromos hálózatba kell bekötni.

Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg a Zehnder megoldásait! Telefonszámunk: +36 30 815 2151, mail címünk pedig: info@premium-radiator.hu

Megosztás