Minden szempont, amit egy radiátor kiválasztásánál ismerni kell!

Minden szempont, amit egy radiátor kiválasztásánál ismerni kell!

Hiába tűnhet sokak számára egyszerűnek, a megfelelő radiátor kiválasztása egyáltalán nem olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnánk. Nem elég, hogy a megfelelő üzemmódú és teljesítményű radiátor mellett letesszük a voksunkat, de olyan további paramétereket is számításba kell vennünk mint a méret, anyag és a szelepek, nem is beszélve a színről.

Következő cikkünkben bemutatásra kerül az a szempontrendszer, melyet mindenképp érdemes figyelembe venni a radiátor vásárlás során. Gyakorlati példaként ehhez a Zehnder Kazeane szolgál, melyet ráadásul most kedvezményesen vásárolhatod meg webshopunkban.

 

Alapgondolatok

A mai fűtési megoldások esetén a radiátor túlmutat a fűtőtest szerepén: egyszerre tölti be a szemrevaló berendezési tárgy és a rendkívüli hatékonysággal üzemelő törölközőszárító funkciót. A Zehnder Kazeane rendhagyó kialakítását építészeti megoldások ihlették, a fűtőcsövek fonódó szalag szerű elhelyezkedésének köszönhetően roppant könnyedén helyezhetők fel-, valamint le a törölközők, miközben biztosítja fürdőszobája melegét. Ahhoz viszont, hogy a megfelelő hőmérséklet a lehető legkedvezőbb feltételek mellett valósuljon meg, szüksége van a megfelelő méretű fűtőtest kiválasztására. Ugyanis amennyiben ezt rosszul merjük fel, úgy vagy túl kis radiátornak kell maximum fokozaton operálni, vagy a nagyobb hőleadó képességű radiátor szabad kapacitását nem tudjuk kihasználni. A két véglet elkerülése végett ebben a kérdésben mindenképp érdemes szakember segítségét kérni.

Technikai jellemzők

A műszaki paraméterek sarkalatos pontja a radiátor üzemmódja. Három opció közül választhatunk, viszont ez nagyban függ attól, hogy milyen célra szeretnénk használni a radiátort. A legegyszerűbb megoldással operáló radiátor típus a fűtési vízzel üzemelő, mely esetén az adott típusú radiátor fűtőteljesítménye az előremenő víz hőmérséklet, a visszatérő víz hőmérséklet, és a szobahőmérséklet függvénye. A konstrukció egyszerűsége egyszerre áldás és átok, hiszen mindenhova beszerelhető, ahol elérhető a központi fűtés, ugyanakkor az elektromos hálózattól való függetlenség következtében nélkülözni kényszerülünk a modern megoldásokat. Az elektromos üzemű radiátor esetén – amennyiben biztosítjuk a fröccsenő víz (pl.: zuhanyzó, kád) elleni védelmet – úgy élvezhetjük is az olyan modern kényelmi funkciókat, mint a programozhatóság. Vegyes üzem esetén a két típus kombinációja jön létre, így akár a téli szezonon kívül is van lehetőség a fürdőszoba, valamint törölközőink felmelegítésére.

A radiátor bekötése is sok fejtörést tud okozni a laikusoknak, hiszen a szeleptestek elhelyezésének több fajtája is van. Két szeleptesttel történő bekötés esetén beszélhetünk középső vagy kétoldali bekötésről, melyekhez külön design szelepek választása javasolt a maximális hatás eléréséért.

A radiátor választás során újabb szempont a radiátor anyaga, mely lehet alumínium, illetve acél. Az alumínium gyors felmelegedést tesz lehetővé, viszont sokkal kisebb hőtartó képességgel is rendelkezik, mint az acél. Az acél radiátorok ráadásul sokkal nagyobb élettartammal is rendelkeznek – átlagosan 5-15 évvel – felületük pedig lehetővé teszi a színezési megoldásokat.

A hab a tortán, az esztétika

Habár a különleges formavilág pozitív hatással tud lenni a helyiség összképére, mégis a megfelelően választott szín teszi fel az i-re a pontot. A közel félszáz színvariáció közül mindenki meg tudja találni a számára legszimpatikusabb árnyalatot, legyen szó akár pasztelről vagy markánsabb színvariánsról. Ne aggódj túl sokat a megfelelő árnyalat kiválasztásán, színgaranciánknak köszönhetően most a kiszállítást követő 7 napban bármikor meggondolhatod magad.

 

Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg a Zehnder megoldásait! Telefonszámunk: +36 30 815 2151, mail címünk pedig: info@premium-radiator.hu

Megosztás