Netező radiátorok, avagy mennyire lehet okos egy fűtőtest?

Netező radiátorok, avagy mennyire lehet okos egy fűtőtest?

Az okos otthon fogalma letarolta az internetet az elmúlt években. A technológiai fejlődés olyan megoldásokat tesz elérhetővé az átlag fogyasztók számára is, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Mobilról vezérelt lámpák, robotporszívók, netre kapcsolt biztonsági berendezések és még sorolhatnánk.

Vajon mit tud hozzátenni az otthoni ökoszisztémához egy okos radiátor? Egyáltalán milyen opciók léteznek ezen a téren, és kiknek szólnak? Mi a feltétele annak, hogy egy fűtőtest a hősugárzáson kívül másra is alkalmas legyen? Ezekre a kérdésekre válaszolunk blog cikkünkben.

Elektromos radiátorok

Ahhoz, hogy egy radiátort okos radiátornak nevezhessünk, a fűtővíz helyett – vagy mellett – áramnak is folyni kell benne. Ahogy bármilyen kütyünek, úgy a radiátornak is szüksége van ahhoz, hogy a digitális teret meghódítsa. Az elektromos, vegyes üzemű és fűtési vízzel üzemelő radiátorok közötti általános különbségekről itt bővebben is írtunk. Az elektromos modellek alapvető előnye egyébként a könnyebb beszerelhetőség is, hiszen csak az elektromos hálózatra van szükségük. Az sem elhanyagolható, hogy ezekkel a fűtési szezonon kívül akár nyáron is lehet törölközőt szárítani, akkor, amikor a központi fűtőtestek ezt nem teszik lehetővé.

Ablaknyitás érzékelő

A Zehnder kínálatában szinte minden elektromos modell rendelkezik a következőkben leírt okos funkciókkal. Mi példaként ma a Zehnder Vitalo Bar fürdőszobai radiátort választottuk ki. Ez a darab képes érzékelni az ablaknyitást, és erre reagálva leállítani a fűtést. Egyszerű és nagyszerű ötlet, ami akkor is okosan korlátozza a pazarlást, ha mi figyelmetlenek vagyunk.

Programozhatóság

További lehetőség az automatizálásra egy fűtési program beállítása. Ma így már nem csak egy napot, de akár egy egész hetet is lehetőségünk van előre megtervezni, és tetszőleges alkalommal megismételtetni a rendszerrel. Jól jöhet ez példának okáért nyáron, amikor nem megy a központi fűtés, de mégsem szeretnénk a fürdőben naphosszat aszalni a család nedves törülközőit. Ilyenkor a fürdő használatához igazítva beállíthatjuk, hogy a törülközőszárítós radiátorunk pont annyi időre kapcsoljon be, amíg kiszárítja a nedves törülközőket. A hűvös hónapokban pedig sosem kell majd a hideg lakásba hazaérnünk.

Távvezérlés és applikáció

A nem tervezhető váratlan helyzetekre, – vagy amikor csak nem szeretnénk felkelni a kanapéról, – a radiátorok vezérlését a telefonunkról is elérhetjük. A Zehnder Control alkalmazásában az egyes okos fűtőtesteket szobákhoz rendelhetjük, és bárhonnan vezérelhetjük. A rendszerben tetszés szerinti számban hozhatunk létre szobákat: ezek hőfokát illetve programját külön is van lehetőség beállítani. Az alkalmazáson belül, akár a nyaraló, vagy az iroda radiátorai is becsatornázhatók a telefonunk felületére.

A személyreszabott szobákra vonatkozó egyedi beállítások mellett akár eseményeket is megtervezhetünk. Példának okáért egy nyaralásra indulva nem kell többet azon gondolkodnunk, hogy vajon lekapcsoltuk-e a fűtést: egyszerűen csak a telefonon el kell indítani a megfelelő, előre összeállított programot.

Kinek ajánljuk?

A kérdés inkább az, hogy kinek nem? Az okos funkcióknak nincsenek hátrányai, nem szükséges bármit is feladni értük cserébe, ezek egyszerűen csak megkönnyítik az életet. Ha pedig valaki a hagyományos úton szeretné beállítani ezeket a radiátorokat, akkor arra is van lehetősége. A technológia egyszerűen csak a lehetőségeket rejti magában, az már rajtunk múlik, hogy ezt milyen szinteken, mely funkciókon keresztül szeretnénk kihasználni.

Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg a Zehnder megoldásait! Telefonszámunk: +36 30 815 2151, mail címünk pedig: info@premium-radiator.hu

Megosztás