Öntöttvas radiátorok hátrányai. Érdemes cserélni?

Öntöttvas radiátorok hátrányai. Érdemes cserélni?

Az emberek többsége szereti a kiszámíthatóságot és egy bizonyos idő után könnyen a megszokás rabjává válik. Megszokott helyen parkol, ebédel, vásárol, egyszóval szeret ugyanabban a közegben mozogni. Sokan még az otthonukban is az állandóságot kedvelik: ritkán cserélik le bútoraikat vagy hajtanak végre bármilyen átalakítást lakásukban. Azonban a változtatás lehetőségét néha érdemes számba venni, hiszen akár egy új takaró, akár egy új fűtőtest sokkal nagyobb komfortérzetet tud biztosítani, mint azt előre gondolnánk.

Az öntöttvas radiátorok évtizedek óta töretlenül üzemelnek családok ezreinek otthonaiban és sokan a mai napig el sem gondolkodtak azon, hogy bármikor is lecseréljék őket. Cikkünkben most utánajárunk, vajon tényleg olyan jók az öntöttvas radiátorok?

Mik az előnyei?

Habár a piacon ma már rengeteg megoldással kivitelezett, különböző anyagból készült radiátor kapható, ennek ellenére sokan mégis megmaradtak az öntöttvas fűtőtestek mellett. Legnagyobb előnyük, hogy élettartamuk szinte végtelen. Hatalmas tömegüknek és nagy víztartalmuknak köszönhetően rendkívül jó hőtartó képességgel rendelkeznek, ami a régi időkben elterjedt, nehezen szabályozható gőz, valamint forró vizes kazánok esetén kulcsfontosságú volt.

Az öntöttvas radiátorokat egyszerű volt telepíteni, és mivel ellenálltak a korróziónak és a rendszer anyagainak összetételével szemben sem mutattak érzékenységet, ezért a távfűtéses otthonokban is elterjedt használatuk.

Na, de vannak hátrányai?

A rövid válasz: igen. A mai világban sajnos a komfort és a gyorsaság egyaránt fontosak, így ha az egyik nem teljesül, hajlamosak vagyunk elégedetlenek lenni. Az öntöttvas radiátor nagy víztartalmának köszönhetően hiába képes elérni és megtartani a meleget, pont a nagy űrtartalom miatt válik hosszúvá a bemelegedési idő és tart túlságosan sokáig a lakótér bemelegítése.

Alapanyagából adódóan nagy súllyal rendelkezik, ami manapság már megnehezíti a szállítást, valamint a telepítést is. Az öntött vas viszonylag drága, napjainkban inkább a rendszerek hatékonyságát és felhasználóbarát működését szeretnénk megfizetni, mintsem az alapanyagot.

Végezetül pedig a hagyományos öntött vas radiátoroknak hiába van meg a maguk sajátos hangulata, ha őszinték szeretnénk lenni a mai esztétikai igényektől egy kicsit távol esnek. Otthonunk minden elemében saját ízlésünket szeretnénk látni, hát miért lenne ez másként pont a radiátorokkal? Manapság magunk választhatjuk meg radiátorunk üzemelésén túl a formavilágot is, továbbá színét, így többé nem kell a hagyományokhoz kényszerből igazodni, ha hatékony fűtőtestre vágyunk.

Habár el kell ismerni az öntöttvas radiátorok időtállóságát és teljesítményét, idővel majd érdemes lehet tájékozódnia, hogy a mai radiátorok mennyivel tudnak többet. Az egyéni preferenciái nem csak a radiátor üzemeltetésében és kényelmi funkcióiban jelenhetnének meg, hanem a vizuális kialakítás mellett egészen a színválasztásig az Ön kezében lenne a döntés.

Tekintse meg a Zehnder Charleston radiátor termékcsaládot, melyek az öntöttvas radiátor formát keresőknek kínál korszerű megoldást, acél kivitelben:

Ha felkeltettük érdeklődésed, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és ismerd meg a Zehnder megoldásait! Telefonszámunk: +36 30 815 2151, mail címünk pedig: info@premium-radiator.hu

Megosztás